Sjuttonde till nittonde juni arrangerades Eurocon, en kongress om fantasy och science fiction-litteratur, i studentkårens lokaler på Kungliga Tekniska Högskolan i Stockholm.

I bortre delen av den så kallade ”hyllan” hade Spelveckans arbetsgrupp satt upp ett bord med lånespel från Sverok Stockholm och Dragon’s Lair föreningen. Där kunde kongressdeltagarna låna vad de ville när de hade tid över mellan föreläsningar och författarpaneler eller utmana någon ur arbetsgruppen på deras favoritspel i samlingen. Det fanns också Magic the Gathering-lekar som delades ut gratis till de som ville ha och ta med något att fortsätta spela efter kongressen.

De flesta spelen lämnades ospelade men för förbundets räkning var det viktigt att synas i ett nytt sammanhang där många har intressen med tydliga kopplingar till Sveroks verksamhetsområden.

Eurocon hålls varje år i ett nytt land och i år var det äntligen Stockholms tur och den ersatte den årliga Swedcon-kongressen. För att få veta mer har redaktionen pratat med Carolina Gómez Lagerlöf, en av arrangörerna. Hon berättar att det formellt är Föreningen för Science Fictionkongresser i Europa som arrangerar men i praktiken var det ett gäng sf-fans som ville arrangera en Eurocon.

Carolina fick tillfälle att berätta mer om Eurocon i Dagens Nyheter när de skrev om ett av världens mest kända likande evenemang: ComicCon i USA. Hon passade då på att säga det många vet är sant: Att en del nördar kan vara arroganta och se ner på andra. Bland Eurocons fans finns det till exempel vissa litteraturnördar som ser ner på cosplayare. När vi ber henne utveckla det berättar hon om tidigare försök att få med spelare och andra intressegrupper till gemensamma evenemang. Erfarenheten från de är att när ett fan funnit sin plats i en grupp är det svårt att få dem att pröva något nytt. Det slutar med att evenemanget delas i till exempel ett litterärt spår med sina programpunkter medan spelarna kör turneringar och de blandar sig inte.

Hon jämför med utländska evenemang som till exempel ComicCon och utifrån vad de lyckats åstadkomma genom att låta subkulturer samarbet, varför kan inte samma sak göras i Sverige?

Vi fortsätter med att fråga Carolina om valet av lokal. KTH ligger bara sju minuter från Centralstationen men kårhuset är både tillräckligt stort och rimligt prissatt för att hålla kongressen där. De tittade på andra lokaler innan de bestämde sig, bland annat hotell, Folkets Hus och ABFs lokaler, men det blev kårhuset till slut ändå. Trots läget var det tyvärr lätt att gå fel då skyltarna som satts upp inte klarade regnet som kom och inga nya hann tas fram. Även som erfaren arrangör är det lätt att underskatta vikten av bra vägvisning för besökare och Carolina ser direkt möjligheten till förbättring vid kommande kongresser.

Inträdesavgifter diskuteras ofta i spelkonventssammanhang och Eurocon följde en vanlig konventmetod med att bara ha dagpass och konventspass. Lägsta priset för en dag på Eurocon var 150 kronor vilket föranleder en fråga om hur ”walk-ins” och nyfikna besökare togs emot. Eurocon hade ordnat så det alltid fanns gott om funktionärer, de som i konventssammanhang brukar kallas ”gruntar”, som var väl synliga och tog sina jobb på allvar. De både tog emot och guidade besökare minst lika bra som på vilken professionell mässa som helst.

Ett oväntat problem för arrangörerna var besökare som betalat i förväg men inte läst på tillräckligt om vad kongressen erbjöd. De hade sett reklam eller artiklar och trodde att det var en möjlighet att köpa samlarprylar som på den så kallade ”Science fictionmässan” som hålls varje år i Stockholm, Göteborg och Malmö. Carolina ser det som arrangörens ansvar att informera om vad en kongress är innan någon betalar men det är svårt när de inte kan kontrollera all information som sprids och någon köper biljett utan att läsa mer på hemsidan. Naturligtvis fick de som ångrade sig pengarna tillbaka.

Även om det mest är de redan invigda som hittar till kongresserna så är nyfikna alltid välkomna och den som har tid att hälsa på får möjlighet att upptäcka mycket nytt och spännande. Nästa år är Swedcon tillbaka under namnet Kontrast 2012 medan Eurocon fortsätter till Zagreb. För den som inte vill vänta till då för nästa kongress så avslutar Carolina med att rekommendera science fiction- och fantasydagen som hålls i Uppsala redan i höst.

Redaktionen vill tacka Carolina för en bra kongress och Johan Jönsson för informationen om kommande evenemang.

Hemsidan för Eurocon 2011: http://www.eurocon2011.se/
Hemsidan för Kontrast 2012: http://www.kontrast2012.se/
Hemsidan för science fiction- och fantasydagen: http://november.fandom.se/
Läs mer om Eurocon i DNs artikel: http://www.pastan.nu/merpastan/fanatiska-fans-lever-ut-sin-fantasy-1.1252301
Spelveckans hemsida: http://www.spelveckan.se/

David Rasmusson

redaktionen@sverok.se