Studiefrämjandets spelkulturhandläggare!

Studiefrämjandets spelkulturhandläggare!

Tjarls Metzmaa, förbundssekreterare i Sverok, reflekterar kring spelhobbyns många förkämpar i Sverige:

Det är lätt att fastna i sitt eget och att av passion för sitt intresse glömma bort världen runt omkring – att på grund av ett lustfyllt tunnelseende se till det som en själv gör och omedvetet förkasta andras arbete. Det är helt naturligt, det svåra är att upptäcka det. Min egen insikt i det har kommit över flera år.

Som engagerad i min lokalförening Shadowplayers såg jag allt det fantastiska vi gjorde och var fylld av känslan av att vi var spelhobbyns främsta förkämpar. Ensamma mot världen.

När föreningen blev medlem i Sverok kom en aning om att det fanns fler förkämpar krypande, men det var inte självklart.

På mitt första Riksmöte såg jag att det fanns mängder av människor som gjorde fantastiska saker. Det var ett uppvaknande för mig. När jag sedan började engagera mig djupare i förbundet insåg jag att det var inte bara personer som hade samma intresse, utan att det fanns en hel uppsjö av föreningar som likt min egen brottades med kommuner. Som enträget arbetade med att få in nya personer, som vecka ut och vecka in förklarade samma regler om och om igen för nya spelare.

Den största insikten var dock att Sverok som organisation inte var ensam. Vi står inte ensamma med spelens symboler målade på våra sköldar.

Vi är inte de enda som förstår och uppskattar allt vad spel och dess kultur innebär. Och det var då jag verkligen började känna av hur stor spelhobbyn och de som älskar den är i Sverige. Och att det inte bara är spelare som bryr sig om spel.

En av de som målmedvetet arbetar för spelhobbyns utveckling är Studiefrämjandet. Ett folkbildningsförbund som sedan dess att Sverok blev medlem i slutet av 00-talet sakta men säkert blivit en starkare röst för oss. Visste du till exempel att det finns närmare 30 personer inom Studiefrämjandet som på ett eller annat sätt jobbar med spelhobbyn? Det är dubbelt så många som vi i Sverok har anställda!

Det arbete som Studiefrämjandet gör för spelhobbyn är dessutom ovärderligt, för genom deras arbete med att lyfta föreningskunskap och de bildande aspekterna av spelande skapas en levande och framförallt mer kunnig spelhobby. De stöttar föreningar både med resurser och med kunskaper och ser till att ännu mer häftig verksamhet sker – verksamhet som leder till att fler får chansen att pröva spelande.

Den verksamheten leder till att vi får en mer diversifierad och tillgänglig spelhobby.

Den här texten är skriven strax efter ett två dagar långt pass tillsammans med alla Studiefrämjandets spelhandläggare och peppen hos mig är enorm. Anledningen till det är att för att det känns som att vi har nått nästa nivå, en nivå där Sverok och Studiefrämjandet arbetar som en stark enhet. Att våra mål när det kommer till spelhobbyn ligger så nära varandra att vi gott skulle kunna vara en organisation istället för två.

Men förutom att jag hoppas att du också får en känsla av hur många det finns runt om i landet som vill att just ditt intresse ska leva och frodas, vad innebär det här för dig och för din förening? Ta kontakt med ditt närmaste Studiefrämjandekontor och ta reda på vilka möjligheter som finns och starta ett samarbete! Eller ta kontakt med mig så ska jag förklara exakt varför det är en så fantastiskt bra idé att göra det.

Hälsningar Tjarls