Lördag 19 november kommer 235 bibliotek, museum, spelföreningar och spelbutiker fira spelkulturen tillsammans i Sverige, Finland, Norge, Danmark och Island. Det är det femte året som Nordic Game Day arrangeras och det största firandet hittills.

1-pokemon_1
Nordic Game Day är en temadag som fokuserar på spelkultur. Målet är att uppmärksamma spel som ett eget medium, med en självklar plats på dagens bibliotek. Själva dagen har sitt ursprung i USA där en nationell speldag startade 2007 och sen spred sig internationellt. Sedan 2012 firas det runt om i världen, i 53 länder.

I Norden detta år arrangeras det bland annat aktiviteter som fokuserar på brädspel, rollspel, föreläsningar om speldesign, spelturneringar, föreläsningar för föräldrar och äldre, programmerings-workshops, LAN och escape rooms.

–  Vad betyder spel för dig? Vi uppmanar alla journalister att besöka ett event under Nordic Game Day och ställa just den frågan. Vad betyder spel för de som deltar? Hur känner föräldrar inför spel? Vilka spel är intressanta för pensionärer, och vad händer i spelvärlden just nu? Det enda sättet vi kan bygga en positiv och givande spelkultur är att diskutera den öppet och från alla perspektiv, säger Tommi Tossavainen, nordisk koordinator för Nordic Game Day och projektansvarig på Nationella Audiovisuella Institutet i Finland.

Under Nordic Game Day förekommer också en stor nordisk tävling i spelet Slither.io, där alla deltagande bibliotek och organisationer kommer lägga upp sina högst poäng och tävla inom landet och mellan länder.

Läs mer om dagen på: https://nordicgameday.wordpress.com/

Alla offentliga evenemang är listade på eventkartan: https://nordicgameday.wordpress.com/nordic-game-day-event-map/

•••

Kontakt
Malin Hole, kommunikatör på Sverok och svensk koordinator för Nordic Game Day
013-465 29 59
0701-426 780
malin.hole@sverok.se