Årets spelare är en utmärkelse för att lyfta upp de personer som har gjort extraordinära insatser för Sveriges spelhobby. I år är det åttonde året som priset delas ut, och årets mottagare är Miriam Lundqvist. Hon sprider outtröttligt lajv som pedagogisk metod till skolan, arbetslivet och museum och arbetar för att skapa en modigare värld och en ny generation av lajvare.

Foto: Nicholas Ranégie

Foto: Nicholas Ranégie

– Jag är otroligt glad över utmärkelsen. Jag har kämpat för att kunna arbeta professionellt med lajv och idag har jag privilegiet att få vara en del av mångas första möte med kulturformen. Det har varit och är fortfarande en spännande resa som inte hade varit möjlig utan stödet från spelhobbyn och många hjältar som jag fått äran att jobba tillsammans med, säger Miriam Lundqvist.

Spelhobbyförbundet Sverok delar årligen ut utmärkelsen Årets spelare som ett sätt att uppmärksamma individer som gjort extraordinära insatser för att sprida spelhobbyn. I år är det åttonde året som utmärkelsen delas ut och tidigare vinnare inkluderar Kim “Drayich” Larsson, Johanna Koljonen och Orvar Säfström. 2016 går priset till Miriam Lundqvist från Västerås med motiveringen:

“För sitt outtröttliga arbete med att sprida lajv till skolor och ungdomar över hela Sverige samt grundandet av spelkonventet Prolog har Miriam inte bara skapat en mötesplats för de redan frälsta, hon har skapat en ny generation av lajvare.”

Miriam är grundare av LajvVerkstaden, en organisation som arbetar med lajv som kulturform och pedagogiskt redskap, mot skolor, fritidsverksamheter, universitet och museum. Miriam har också grundat spelkonventet Prolog, som arbetar för att utveckla lajv i Sverige genom att samla lajvhobbyns många olika grenar på ett och samma ställe och fortbilda och inspirera.

•••

Lajv, även känt som levande rollspel, kan beskrivas som en improviserad teater där ingen är publik utan alla är med och spelar. I en påhittad verklighet har alla spelare en roll som skall gestaltas så trovärdigt som möjligt. Med hjälp av förbestämda karaktärsdrag, rekvisita och kläder skapas en så fullständig illusion som möjligt av den påhittade världen. Målet är inte att vinna utan att ha en givande och underhållande upplevelse tillsammans med sina medspelare. Läs mer om lajv här >>

•••

Kontakt
Malin Hole
0701-426 780
malin.hole@sverok.se