female-legendsImorgon drar DreamHack Winter igång och Sverok kommer finnas på plats representerade av Respect All, Compete. Tillsammans med oss i montern kommer ni också att hitta initiativet Female Legends, ett community för tjejer som spelar League of Legends.

Deras mål är att skapa en bättre miljö för tjejer inom e-sport, och ge tjejer chansen att utvecklas som spelare och hitta varandra i en trivsam miljö. Grundarna är Liza Lind och Lillie Klefelt, och de hittade faktiskt varandra och kom på idéen till Female Legends på ett av Respect All, Competes e-sportläger som de var med och coachade på i maj. Sedan dess har det gått i rasande takt och nu drar träningskvällar och flera olika samarbeten igång under hösten.

Hur växte Female Legends fram?

Det var något som vi båda har känt behov av, när vi spelar själva. Och inte bara när vi spelar Lol, utan under hela vår uppväxt. Man har inte alltid känt sig så inkluderad som tjej i spelmiljön. Och på lägret i våras hittade vi varandra direkt, och började smida planer. Vi planerade under några månader, men så i oktober kände vi att nu drar vi igång.

Nu är det dags.

Vad har hänt sedan starten?

Liza Lind

Det började med att Jesper [från Respect All, Compete] hörde av sig med en fråga från en tjej som gick på ett e-sportgymnasium som gärna ville hitta ett lag. Så det första vi gjorde var att skapa vår sida på Facebook, och sedan vår stängda grupp som bara är till för icke-män.

Sedan började vi dra i alla våra kontakter, och prata med folk om det vi ville göra. Och det har inneburit att vi nu kommer dra igång tjejträningar på onsdagar i League of Legends i samarbete med Area Academy. Man kommer kunna delta på distans, eller komma till deras kontor i Stockholm och bli coachad av duktiga League of Legends-coacher. [Träningarna drog igång i början av november, spana i deras Facebooksida för mer info om datum och tider.]

Lillie Klefelt

Lillie Klefelt

Nu planerar vi för fullt inför DreamHack Winter och där vill vi nå så många som möjligt och berätta om oss. Kom gärna förbi!

Vad är planerna för Female Legends framöver?

Nu närmast pratar vi med en partner för att kunna göra en proffssatsning, som vi hoppas ska bli verklighet under våren 2017. Vi vill också hålla i onlineturneringar för tjejer.

Långsiktigt vill vi vara en bidragande faktor till fler öppna, kvinnliga gamers, och fler tjejer på proffsscenen. Och så vill vi fånga upp alla från amatörer till proffs, och ha en fritidsverksamhet där man får komma och träna, träffa duktiga spelare och bli coachad.

Dessutom vill vi ha utvecklat proffsidan och ha ett lag i LCS, högsta ligan!

Du hittar Sverok och Female Legends i Lobby Syd på DreamHack Winter, 24–27 november.