24 februari öppnade Armémuseum sin utställning Krigsspel som tar med sig besökaren på en resa i krigsspelens värld – från forntidens schackbräden till miniatyrspelens rymdålder. Samtidigt drar museet igång en föreläsningsserie med Sverok som samarbetspartner. Målet är att lyfta upp hur spelkulturen levandegör vår historia.

Foto: Ann Tillman

Fokus i föreläsningsserien ligger på att utforska konflikt- och krigsspel i ett underhållnings- och utbildningssyfte. Ämnena som avhandlas skiftar från taktik- och figurspel till lajv och datorspel med krigstema. Sverok har agerat i en rådgivande kapacitet, bland annat tillsammans med Försvarshögskolan, som också deltar i föreläsningsserien.

– Sverok grundades för 30 år sedan på just olika typer av konfliktspel och att kunna bygga vidare på det med spelföreläsningar i samarbete med Armémuseum är otroligt roligt. Vi ser det här som ett fantastiskt tillfälle att brygga broar mellan den ideella sektorn och Sveriges kulturinstitutioner, säger Alexander Hallberg, förbundsordförande för Sverok.

Följande föreläsningar ingår i utställningen Krigsspel:
(Sverok är delaktig i föreläsningarna 7 mars och 21 mars)

  • 7 mars – Lajv och reenactment
    Går det att utöva forskning iklädd en napoleontida uniform? Vad är egentligen skillnaden mellan lajv och reenactment? Hör lajvproducent Susanne Vejdemo och uniformsintendent Martin Markelius reda ut begreppen. Moderator är Henrik Summanen som driver podden Återskapat.
  • 21 mars – Varför är krig kul?
    Försäljningen av spel med krigstema har intäktsmässigt för länge sedan gått om de största Hollywoodsuccéerna. Varför är det roligare att leka krig än att skapa fred? Samtal mellan dr Anders Frank, psykolog Oskar Henrikson och Game Director Henrik Fåhraeus. Moderator är Anna Westerling från Sverok.
  • 4 april – Krigsspel som underhållning och lärande
    Krigsspel började användas under 1800-talet för att utbilda militären i strategiskt tänkande. Än idag används professionellt krigsspelande i utbildningssyfte. Samtidigt är krig ett populärt tema i tv- och dataspel. Hur kommer det sig att krig har ett så högt underhållningsvärde? Hör dr Anders Frank, chef för Spelsektionen på Försvarshögskolan, berätta om krigsspel som underhållning och lärande.

Läs mer om utställningen Krigsspel här

•••

Kontakt
Malin Hole, kommunikatör Sverok
malin.hole@sverok.se
010-551 93 21
0701-426 780