Vi har har pratat med Sara Bergmark Elfgren och Karl Johnson som genom Bonnier stöttar Spellovet i år, genom att skicka med boken Vei. Spellovet hålls vecka 43-45 och du kan hitta evenemangen nära dig genom www.spelkartan.se/spellovet

Berätta om Vei. Vem är hon egentligen?
Veis folk lever i Jotunheim, jättarnas rike och de dyrkar jättarna som gudar. Vei är ran, sin bys ledare och en av gudarnas utvalda förkämpar. Hennes intressen är att jaga i skogen med byns gud jätten Veidar, öva stridskonster och att festa. Hon kan vara ganska dryg ibland, men har ett gott hjärta. Hennes liv har på många sätt varit väldigt enkelt och hon har aldrig ifrågasatt den uppfostran hon fått. Men när hon blir kallad för att slåss för sina gudars ära skakas hela hennes världsbild om.

Hur kommer det sig att ni valde att arbeta med den nordiska mytologin? Vad är det som tilltalar er mest med den världen?
Det började med att Kalle ville göra en serie om jättar som ordnade gladiatorspel med människor som förkämpar. Han var inspirerad av jättarna från den nordiska mytologin, och det var Saras förslag att föra in gudarna i berättelsen. Där fanns ju redan en hel uppsättning färgstarka karaktärer som vi kunde utgå från och göra våra egna tolkningar av. Det har nog varit roligast, att ta del av de gamla myterna och ösa ur dem.

Vi tror många av våra medlemmar som minns de Dödas Röster, poddsuccén som skrämde livet ur många med sin kusliga stämning. Hur skrämmande är Veis äventyr?
Det förekommer en del våld och splatter, men vi har inte hört om någon som har blivit rädd.

2018 kommer den avslutande delen om Vei. Vilka projekt drömmer ni om efter det?
Vi är sugna på rymdopera! Och Kalle vill göra fler fantasyserier, kanske för en yngre publik. Sara har massor av projekt på gång i olika medier.

Vi som spelhobbyförbund undrar ju givetvis hur ni helst spelar? Rollspel, lajv, tv-spel, kortspel eller kanske något annat? Och varför?
Sara spelar en del brädspel som Ticket to Ride och andra sällskapsspel. Det är ett kul sätt att umgås på. Annars är det mest tevespel. Hon var helt uppslukad av Witcher 3 under ett halvår, men gillar även kortare spel som Inside. Hon finns i telefonkatalogen i Thimbleweed Park. Och så har hon knarkat en hel del Candy Crush under arbetet med sin kommande roman Norra Latin. Kalle spelar Breath of the wild och längtar efter Cyberpunk och Red Dead Redemption 2. Gillar stooora RPG:s som man kan försvinna in i flera månader. Vi inspireras mycket av spel, och i efterordet till Vei tackar vi Geralt of Rivia.