Under Spelhobbyförbundet Sveroks årsmöte ikväll presenterades Årets Spelare 2017. Priset delas ut varje år till någon som gjort något exceptionellt för spelhobbyn. Priset gick till Åsa Roos, designer, bloggare och spelrecensent som länge arbetar för jämställdhet inom spelvärlden. Sveroks styrelse ihop med en utvald jury från den svenska spelhobbyn och spelbranchen valde årets vinnare med motiveringen:

 

För sin långa gärning som designer, recensent och bloggare i spelsverige var inte bara årets pristagare en av de första att uppmärksamma ojämlikheten inom spelvärlden, hon blev också en röst inifrån spelindustrin, som inspirerat tusentals unga spelskapare att inte bara göra bättre spel utan också en bättre värld.

 

 

Åsa Roos har under många år arbetat mot sexism och för jämställdhet inom spelhobbyn, hon har unde många år skrivit för tidningen Fenix och utseddes förra året till hedersdoktor vi högskolan i Skövde. Åsa själv hade inte möjlighet att själv delta på prisutdelningen då hon bor och arbetar i Kanada på spelstudion Bioware, men hade det här att säga om priset.

 

Jag har kämpat ganska länge för att spelkulturen och spelbranschen skall bli bättre på inkludering och jämställdhet. Att få bekräftelse för att det jag har försökt göra ger resultat känns stort, och det är något jag verkligen uppskattar. Jag tar emot den här utmärkelsen som ett bevis för att spelkulturen faktiskt börjar ändra på sig. Jag tar inte emot det för mig själv. Jag tar emot det för alla de som tillsammans med mig kämpat för att nå så här långt. Tillsammans når vi ännu längre.

Priset har delats ut sedan 2009 och tidigare vinnare av priset inkluderar bland andra Johanna Koljonen, Orvar Säfström, Susanne Möller och Madeleine ”MaddeLisk” Leander.