Medlemshanteringen blir inte enklare än såhär! Nu kan ni enkelt fråga era medlemmar om de vill vara med även 2014.

Steg 1.

Börja med att logga in i eBas och välj Föreningens uppgifter.

Längst ned i högerspalten finns en knapp som heter ”Återregistrering av medlemmar för 2014”.

Trycker du på den (men vänta lite, tryck inte än!) skickas ett mail ut till varje medlem som hade en fungerande e-postadress inskriven i medlemslistan 2013. Du kan bara trycka på den här knappen var trettionde dag, så var säker på att ni förberett allting ni behöver förbereda innan dess. Mailet går inte ut till medlemmar som saknar mailadress i medlemslistan, eller till medlemmar som tackat nej i ett tidigare mail.

Steg 2.

Mailet som medlemmen får ser ut såhär:

Länken går till onlineregistreringen. I sex steg får medlemmen godkänna föreningens stadgar och hur personuppgifterna får användas, och dessutom se över så att de uppgifter som var inskrivna på medlemmen 2013 stämmer även under 2014.

Steg 3.

När medlemmen gått igenom alla stegen och bekräftat sitt medlemskap dyker den upp bland medlemmarna som ska granskas i eBas.

Det innebär att den i er förening som har hand om medlemslistan loggar in i eBas och godkänner de inskrivna uppgifterna. Oftast rör det sig bara om ett klick, men ni kanske väntar på att en medlemsavgift behöver betalas in innan ni godkänner. Stämmer allt trycker ni ”Spara”.

Skulle någon uppgift vara felmarkerad kan ni antingen kontakta medlemmen och be om kompletteringar eller så avslår ni ansökan genom att trycka ”Radera”. Då får medlemmen ett nytt mail med information om att något var fel och kan därefter ansöka om medlemskap på nytt.

På exemplet ovan saknar medlemmen de fyra sista siffrorna i personnumret och postnumret saknar två siffror (postnummer består alltid av fem siffror och om eBas inte kan läsa postnumret förstår systemet inte att orten stämmer) så medlemmen behöver komplettera sina uppgifter vilket den kan göra via mailet som skickas ut när ni avslår medlemsansökan.

Steg 4.

Nu är det bara att vänta på att medlemmarna ska bekräfta sina medlemskap.

Några tips

  • Se till att presentationstexten om er förening under Föreningens uppgifter är uppdaterad så att medlemmarna vet om vilken förening det handlar om.
  • Onlineregistreringen gör att även nya medlemmar kan skriva in sig själva i eBas. Aktivera onlineregistreringen om ni vill göra administrationen enklare både för er och för nya medlemmar. Det gör ni genom att klicka i kryssrutan för onlineregistrering under Föreningens uppgifter.