Pressrum

Sverok uttalar sig gärna i frågor rörande:

  • spelhobbyverksamhet
  • föreningsliv
  • ideellt engagemang
  • andra till spelhobbyn närliggande ämnen

Vid frågor rörande specifika föreningar eller distrikt inom Sverok kommenterar förbundet gärna, men hänvisar också till respektive organisation (se gärna Distrikt). Om deras kontaktuppgifter inte går att få tag i hjälper förbundskansliet givetvis till. Mejla då ert ärende till info@sverok.se eller ring 010-5519300.

Vill du lokalisera föreningar eller aktiviteter i din närhet? Då kan du använda dig av Sveroks spelkarta.

Presskontakt

Malin Hole, kommunikatör på förbundskansliet
010-551 93 21
0701-426 780
malin.hole@sverok.se

Bilder och logotyper

Bilder och logotyper får användas i sammanhang där förbundets arbete beskrivs. Användning i reklam och marknadsföring är inte tillåten utan skriftligt godkännande. Vid publicering ska fotograf anges. För högupplösta versioner av bilderna i bildarkivet, kontakta Sveroks kommunikatör.

Sveroks grafiska profil

Du kan se hela Sveroks grafiska profil, samt hitta alla logotyper för förbund, distrikt och Pride på Sveroks wiki.


Pressmeddelanden

”För många tror att det är en subkultur”

Spelbranschen växer så det knakar. Ändå är spelkulturen relativt bortglömd av politiker, tjänstemän, kulturarbetare och media. 

– En del tror fortfarande att det är en fluga som bara barn håller på med, säger tv- och spelprofilen Orvar Säfström, som ska prata om spelkultur inför beslutsfattare från hela Sverige.

Star Wars-lajv under Nordsken 2016

Rollspel, lajv, brädspel, figurspel, e-sport och LAN. Spelbranschen är större än någonsin tidigare. Det visar inte minst mängden utövare i landet. Till exempel spelar fler än 90 procent av alla svenskar i åldern 16 till 25 år digitala spel i någon form. Samtidigt har Sverok, som samlar, utvecklar och sprider spelhobbyn i landet, dubbelt så många medlemmar som alla politiska ungdomsförbund tillsammans. Med sina 100 000 medlemmar är de landets största ungdomsförbund. En medlemssiffra som ökat med 15 000 bara senaste året. Ändå är branschen inte i närheten av den uppmärksamhet som den förtjänar, i förhållande till antalet utövare. Det menar bland andra tv- och spelprofilen Orvar Säfström som i slutet på maj kommer att närvara vid norra Skandinaviens största spelmässa, Nordsken i Skellefteå, och delta i en konferens om spelkultur.

Läs mer »

Lajv, reenactment och figurspel intar Armémuseum

24 februari öppnade Armémuseum sin utställning Krigsspel som tar med sig besökaren på en resa i krigsspelens värld – från forntidens schackbräden till miniatyrspelens rymdålder. Samtidigt drar museet igång en föreläsningsserie med Sverok som samarbetspartner. Målet är att lyfta upp hur spelkulturen levandegör vår historia.

Foto: Ann Tillman

Fokus i föreläsningsserien ligger på att utforska konflikt- och krigsspel i ett underhållnings- och utbildningssyfte. Ämnena som avhandlas skiftar från taktik- och figurspel till lajv och datorspel med krigstema. Sverok har agerat i en rådgivande kapacitet, bland annat tillsammans med Försvarshögskolan, som också deltar i föreläsningsserien.

– Sverok grundades för 30 år sedan på just olika typer av konfliktspel och att kunna bygga vidare på det med spelföreläsningar i samarbete med Armémuseum är otroligt roligt. Vi ser det här som ett fantastiskt tillfälle att brygga broar mellan den ideella sektorn och Sveriges kulturinstitutioner, säger Alexander Hallberg, förbundsordförande för Sverok.

Läs mer »

E-sporten snart en del av Riksidrottsförbundet

2017 är e-sportens år och detta markeras med att Svenska e-sportförbundet nu har skickat in sin medlemsansökan till Riksidrottsförbundet (RF). I och med ett medlemskap får e-sporten ett fullt erkännande som idrott. Det skapar förutsättningarna för att enhetligt diskutera och arbeta med organiserad tävlan, internationell representation samt utbildnings- och hälsofrågor.

– Jag ser fram mot 2017 som e-sportens år! Vi har kämpat länge för att nå denna punkt och nu är vi här där e-sporten är enorm och en viktig spelare i samhället. Att medlemmarna i Riksidrottsförbundet godkänner oss i maj blir kronan på verket, säger Emil “HeatoN” Christensen, e-sportlegend och debattör.

E-sportträning på Arena Online i Malmö
Foto: Malin Huusmann

Svenska e-sportförbundet, som startades under hösten 2016, har nu skickat in sin ansökan för att bli en del av Riksidrottsförbundet (RF). Med 35 föreningar och 2246 medlemmar var intresset för förbundet rekordstort efter starten i november. Nu kommer ansökan att behandlas av RF och sedan kommer deras medlemsorganisationer att rösta om att bevilja inträde för e-sporten på årsmötet i maj. Vid ett medlemskap skulle e-sport troligen räknas som en precisionsidrott, som till exempel skytte eller dart. Läs mer »