På den här sidan finns all information för dig som ska åka på Riksmötet 2017. Är det något mer du undrar över, kontakta riksmötesansvarig Anna Westerling på anna.westerling@sverok.se eller ring på  010-551 93 00.

 

 

Vem får åka?

Varje år kallas 101 ombud till Riksmötet och 10 reserver. Dessa 111 personer får resa, mat och boende till Riksmötet betalt, förutsatt att de tackat ja till sin plats i Sveroks valsystem val.sverok.se.

Utöver det inbjuds varje år ett antal funktionärer och gäster till Riksmötet.

Du kan besöka riksmötet även om du inte hör till ovanstående, men då står du själv för boende, mat och resa.

Tillbaka till toppen

 

Så funkar Riksmötet

iuytrdes

Riksmötet pågår i tre dagar. Det börjar på fredag eftermiddag och slutar på söndag eftermiddag. Alla deltagare på mötet bor på hotell under helgen.

På fredagen ska du börja med att checka in på vårt hotell, Södra Berget. Du ska också checka in på Riksmötet. Då kommer du få namnbricka och röstkort. Vår möteslokal, Galaxen, ligger i hotellet.

Innan mötet börjar kan du gå en utbildning i mötesformalia och mötesetikett. Där får du lära dig hur ett Riksmöte går till, och har också möjlighet att diskutera hur klimatet på mötet ska se ut. Utbildning är öppen för alla.

Innan mötet börjar serveras middag. När mötet börjar kommer presidiet, det vill säga de som leder mötet, gå igenom mötets upplägg och hur mötet kommer att fungera. Mötet kommer att ta pauser emellanåt. Det går dock alltid bra att gå ut ur mötesrummet om du känner att du behöver det.

Frukost, lunch och middag kommer att serveras i restaurangen på hotellet. Fika kommer att serveras i möteslokalen. Tiderna för paus, fika och mat kan du hitta i mötesschemat.

Det är förstås inte möte hela tiden. På kvällarna finns det olika aktiviteter att delta i, som till exempel diskussioner eller spel. På lördagskvällen delas priset för årets spelare ut.

I receptionen för Riksmötet finns det alltid personal som kan svara på frågor eller hjälpa dig lösa eventuella problem.

Tillbaka till toppen

 

Förbered dig som ombud

IMG_3689

All information om Riksmötet skickas ut till ombuden tre veckor innan Riksmötet börjar. Informationen som skickas ut till ombuden kallas för möteshandlingar eller handlingar.

Det är mycket viktigt att du som är ombud tittar igenom handlingarna så att du är förberedd på vad mötet ska handla om. Det kan vara svårt att hänga med i mötet om  du inte har tittat igenom handlingarna i förväg för väl på plats på Riksmötet är det ju dags att diskutera och rösta om frågorna.

Du kan förbereda dig på olika sätt:

  • Läs igenom möteshandlingarna.
  • Lyssna igenom möteshandlingarna med ett text-till-tal verktyg.
  • Läs särskilt noga igenom ordlistan i slutet av möteshandlingarna om det är första gången du åker.
  • Delta i de Riksmötesutbildningar som hålls innan mötet på fredagen.
  • Registrera dig på VoteIT, där en del av Riksmötet håller till.
  • Prata med din förening om vad ni tycker om de olika förslagen som beskrivs i handlingarna.
  • Delta på förträffar som hålls på olika platser i landet. Förträffarna är tillfällen att fråga om saker inför mötet eller diskutera förslagen som beskrivs i handlingarna.
  • Titta på Sveroks uppesittarkväll inför årsmötet. Där diskuteras förslagen som beskrivs i handlingarna. Länk kommer att finnas på hemsidan.

Tillbaka till toppen

Riksmötesutbildning

IMG_3531

För att alla deltagare på Riksmötet ska kunna vara delaktiga, och trivas på mötet, hålls på fredagen en Riksmötes-utbildning. Utbildningen består av två delar.

Formalia

Den första delen handlar om hur Riksmötet går till. Du får lära dig hur ett riksmöte är upplagt, vilka olika roller och funktioner som finns, och vi går igenom svåra ord som kan komma upp. Vi tar även ett provbeslut för att visa hur det går till och du får en möjlighet att testa hur det är att stå i talarstolen.

Den här delen är särskilt bra, för dig som är på Riksmötet för första gången, men är också bra för dig som varit med förut men är osäker på något!

Tid: Fredag 16.00 – 16.55
Plats: Riksmötessalen Galaxen

Klimat

Den andra delen handlar om klimatet på Riksmötet och hur vi får till ett så inkluderande möte som möjligt. Vi kommer tillsammans att prata om spelregler, jargonger och hur man undviker härskartekniker. Det är bra för mötet om så många som möjligt kan delta i det här passet!

Tid: Fredag 17.10 – 18.00
Plats: Riksmötessalen Galaxen

I deltagarenkäten som du fyller i val.sverok.se kan du ange om du vill vara med. Du kan vara med på en eller båda delarna. Tänk bara på att komma tidigare på fredagen om du vill vara med!

Tillbaka till toppen

 

Resa till mötet

Du ansvarar själv för att ta dig till Riksmötet, men Sverok betalar resan. Boka din resa så snart som möjligt. Det är bättre att boka om senare om något kring resan skulle ändras för dig.

För att boka resa med tåg

Om du i deltagarenkäten fyllt i att du vill resa med tåg kommer du att få ett mail skickat till din emailadress med en länk. Följ länken i mailet för att boka din resa till Riksmötet med SJ.

För att boka resa med flyg

För de som av särskilda skäl inte kan åka tåg erbjuder vi möjligheten att flyga till Riksmötet. För att du ska få flyga till Riksmötet behöver du ha god anledning till att inte ta tåget. Om du i deltagarenkäten har fyllt i  att du vill åka med flyg till mötet kommer Sveroks kansli att kontakta dig för att boka biljetter. Titta gärna själv på vilka flyg som passar dig.

För att resa med bil

För att du ska få ersättning för resa med bil behöver ni vara flera i bilen och ha god anledning till att inte ta tåget. Redovisning av resan sker i Sveroks reception utanför lokalen för Riksmötet och pengar betalas ut direkt till ditt bankkonto. Ersättning för resa med bil är 18.50 kronor per mil.

Åk tillsammans med andra ombud

Ofta försöker ombud från samma ort åka tillsammans oavsett fordon. På Riksmötesforumet kan du skriva en fråga om samåkning till andra eller själv svara på någon annans initiativ om att resa tillsammans till Riksmötet.

Tillbaka till toppen

 

Hitta till mötet

Hotellet heter Södra Berget.

Adressen till hotellet är:
Södra Stadsberget 1
852 38 Sundsvall

Möteslokalen heter Galaxen, och ligger i samma hus.

Vägbeskrivning

 

Från tåget till hotellet

Hotellet ligger 4,5 km från tågstationen. Det kommer att gå bussar från stationen till hotellet anpassade till tågen. De går 14:15, 16:15, 18:15 och 20:45. Bussarna kommer att vara utmarkerade.

På söndag kommer det att gå bussar från hotellet till stationen 15:30. Resan tar ca 10-15 minuter. Boka ditt tåg med marginal anpassat efter någon av bussarna.

Om du anländer efter 20:45 på fredagen, maila riksmötesansvarig innan 12 november så fixar Sverok din resa. Annars får du betala den själv.

För att komma till möteslokalen ska du ta till höger efter receptionen, och gå genom en längre korridor. En trappa upp finns möteslokalen Galaxen.

Tillbaka till toppen

 

Boende

Under Riksmötet bor deltagarna på hotell. Hotellet för Riksmötet 2017 heter Södra Berget. På hotellet kommer du att bo i ett fyr- eller dubbelrum tillsammans andra deltagare. I deltagarenkäten kan du berätta vem du önskar bo med.

In- och utcheckning

Du checkar in på Södra Berget genom att berätta ditt namn i receptionen på hotellet. Då får du din nyckel till det rum du ska bo i och räknas som incheckad. På söndag morgon checkar du ut från hotellet genom att lämna nyckeln i hotellets reception och följa personalens instruktioner. Du kan förvara dina väskor i anslutning till möteslokalen under dagen. Det finns också väskrum vid receptionen.

Parkering för bil

Det finns en parkering framför hotellet. Det kostar inget för hotellets gäster att parkera där.

Bastu, pool och gym

Hotellet har ett gym med löpband, motionscykel, roddmaskin och vikter.  Det är gratis för gäster att använda. Hotellet har också en SPA-avdelning med bastu och pooler. För att använda dessa behövs ett SPA-pass som bokas i förväg genom hotellets hemsida. Det kostar 395 kronor för fredag till och med söndag.

Tillbaka till toppen

 

Maten på mötet

Enligt Sveroks miljöpolicy är all mat som serveras på Riksmötet vegetarisk. Det betyder att maten inte innehåller kött, fisk, fågel eller skaldjur. Den kan innehålla ägg och mjölkprodukter. Om du behöver specialkost (till exempel om du är vegan, laktos- eller glutenallergiker) kan du ange det i deltagarenkäten.  Fika, lunch och middagar under möteshelgen kommer att serveras i hotellets restaurang. Fikan serveras i möteslokalen Galaxen.

Tillbaka till toppen

 

Mötesschema

FREDAG 24 november

15:00 – Incheckning i hotellreceptionen på Södra Berget, och Sveroks reception, öppnar.
16:00 (-16.55) – Utbildning i mötesformalia i Övre Galaxen. En genomgång av mötets praktiska delar och en chans att testa på att stå i talarstolen.
17.10 (-18.00) – Utbildning i mötesetikett i Övre Galaxen. En diskussion om klimatet på riksmötet.
17:30 (-20.00) – Middag i hotellets restaurang.
19:00 – Mötet öppnas av Peder Björk, kommunstyrelse ordförande Sundsvall, i möteslokalen Övre Galaxen. En kort genomgång av mötesteknik och regler.
20:45 – Mötet ajourneras, det vill säga att mötet pausar tills imorgon. Alla deltagare lämnar möteslokalen och den låses.
21:00 – Mingel med valberedningen på hotellet, där du får chansen att prata med de som kandiderar till förtroendeposter och fråga valberedningen hur de gjort sitt urval.
Spel och andra aktiviteter pågår också under kvällen.

 

LÖRDAG 25 november

07:00 – Frukost i hotellets restaurang.
08:30 – Mötet fortsätter i möteslokalen Övre Galaxen.
10:00 (-10.30) – Paus.
12:00 (-13.00) – Lunch i hotellets restaurang.
13.00 – Yrkandestopp på mötet. Det betyder att inga fler förslag eller ändringar tas emot.
13.00 – Mötet fortsätter i Övre Galaxen.
15:00 (-15.30) – Fika i möteslokalen.
18:00 – Mötet ajourneras.
19:00 – Middag i hotellets restaurang. Avtackningar, med mera.
21:00 – Förslag på budget diskuteras på hotellet.
Spel och andra aktiviteter pågår också under kvällen.

 

SÖNDAG 26 november

07:00 – Frukost på hotellet. Efter frukost: Checka ut från hotellrummet.
08:30 – Mötet fortsätter i möteslokalen Övre Galaxen.
10:00 (-10.30) – Fika i möteslokalen.
12:00 (-13.00) – Lunch i hotellets restaurang.
15:00 – Mötet avslutas.

Tillbaka till toppen

 

Möteshandlingar

rm-handlingar2

Möteshandlingarna är det dokument som innehåller dagordningen för mötet, information om mötet och alla inskickade förslag till mötet. Du hittar årets möteshandlingar här.

Möteshandlingar kommer att skickas ut digitalt till alla deltagare på mötet senast tre veckor innan Riksmötet.

 

 

VoteIT

Bekanta dig med VoteIT innan mötet

En stor del av Riksmötet hålls online i ett system för möten som heter VoteIT. Innan Riksmötet bör du registrera dig och bekanta dig med VoteIT-mötet.

Alla som är medlemmar i någon förening i Sverok har rätt att läsa och diskutera i VoteIT-mötet. Det är bara de som blivit valda till ombud på Riksmötet som får rösta i VoteIT-mötet. Omröstningar i VoteIT kommer att ske under Riksmötet. Hur omröstningar i VoteIT går till kommer de som leder Riksmötet att förklara.

Har du frågor eller funderingar kring VoteIT? Då ska du maila voteit@sverok.se eller ringa 010-551 93 00.

Tillbaka till toppen

 

Livesändning och fotografering

Riksmötet kommer att filmas och sändas på webben med ljud och bild. Sverok kommer också ha en fotograf på plats för att ta bilder som sedan kan komma att användas i officiella Sverok-sammanhang. Vill du ej bli filmad och fotad så kan du ange det deltagarenkäten när du anmäler dig till mötet.

Tillbaka till toppen

 

Barn på Riksmötet

Riksmötet är Sveroks högsta beslutade organ, som ombud behöver du kunna koncentrera på mötet och de beslut vi fattar. Har du barn som som ammas och sover och du upplever att du kan fokusera på mötet går det oftast bra. Större barn ber vi er lämna hemma, både för mötet och barnens skull.

Tillbaka till toppen

 

Avanmälan

Efter den 1 oktober kallas inga nya reserver, det betyder att om du som ombud säger upp din plats efter det datumet så kommer du inte att kunna ersättas.

Boka in Riksmötet i din kalender, och se till att du kan vara ledig innan du tackar ja till din plats! Behöver du ändå avanmäla dig efter den 1 oktober (till exempel om du blir sjuk), gör du det genom att maila till anna.westerling@sverok.se

Tillbaka till toppen

 

Tillgänglighet på mötet

trivselvärdVårt mål är att göra Sveroks Riksmöte så tillgängligt och inkluderande som möjligt. Vi vill att alla ska kunna känna sig delaktiga och försöker skapa så bra förutsättningar som möjligt för det. Här kan du läsa om allt som rör Riksmötet och tillgänglighet.

På internet

Informationen om Riksmötet finns skriven i lättläst form här.

Du kan maila info@sverok.se eller ringa 010-551 93 00 om du vill få informationen uppläst för dig eller om du vill svara på enkäten för deltagare via telefon.

På den här sidan är målet att så bra som möjligt informera och visa hur mötet kommer att gå till på ett sätt som gör att du känner igen dig när du kommer till mötet.

Möteshandlingarna

Handlingarna till mötet kommer att finnas online som ett google drive dokument, samt i pdf och word-format på http://www.sverok.se/riksmote/moteshandlingar/

På mötet

Riksmötet hålls i år i Sundsvall och vi kommer att bo på hotellet Södra Berget. Lokalen där mötet hålls ligger i samma byggnad som boendet. Det kommer att finnas skyltar.
Möteslokalen ligger på andra våningen, och det finns rullstolsanpassad hiss dit. Det finns också ett vilorum i huset.

I möteslokalen och några grupprum finns hörslinga. Behöver du en teckentolk, ska du maila till info@sverok.se eller ringa 010-551 93 00, så bokar Sverok en tolk till dig.

På mötet får deltagarna prata i mikrofon, antingen på deltagarens plats eller i talarstolen längst fram. Vill du inte prata i mikrofon, kan du skicka det du vill säga i ett sms så läser ordföranden för mötet upp ditt sms. Numret för att skicka input till mötet kommer att stå i möteshandlingarna.

Alldeles innan mötet kommer deltagare att ha möjlighet att gå en Riksmötesutbildning. Där får du veta allt om hur riksmötet går till, vilka roller och funktioner som finns, lära dig svåra ord som kan komma upp, och se hur det går till när ett beslut fattas.

Vi kommer där även att diskutera klimatet på Riksmötet för att göra mötet så bra som möjligt för alla. Som ombud kommer du att kunna anmäla dig till utbildningen, genom att fylla i deltagarenkäten i val.sverok.se.

Maten under möteshelgen kommer att serveras i en sal på samma våning som möteslokalen. Specialkost kommer att ordnas, för de som behöver det. I den enkät som finns i val.sverok.se får alla deltagare fylla i särskilda behov som gäller maten. Särskilda behov kan till exempel vara allergier, om du behöver äta ensam, eller om du behöver äta på vissa tider.

Sveroks arbete med likabehandling

Sverok hade mellan 2013 och 2015 ett projekt om likabehandling, som kallades för NAB. NAB står för ”normer, attityder och beteenden”. Du kan läsa mer om NAB här.

Projektet NAB har tagit fram en likabehandlingsplan som gäller för Sveroks olika områden och en del av likabehandlingsplanen gäller Sveroks Riksmöte. Sedan år 2014 jobbar Sverok med
att göra informationen om Riksmötet lättare att förstå. Sverok jobbar också med att få fler personer att vilja åka på Riksmötet och att vilja komma tillbaka nästa år. Fler detaljer finns i likabehandlingsplanen.

Tillbaka till toppen