Du som är medlem i någon Sverokförening kan ställa upp som ombud till Riksmötet. Det finns ingen åldersgräns för ombuden och du behöver inte kunna något särskilt för att bli ombud. Ombuden betalar inget för att vara med på Riksmötet utan Sverok betalar ombudens resa, hotell och mat under hela Riksmötet.

Om du är ombud för första gången har du möjlighet att vara med på en kort genomgång innan mötet. Där får du veta allt om hur Riksmötet går till – bland annat vilka funktioner och roller som finns och vilka svåra ord som kan dyka upp.

All information om Riksmötet skickas ut till ombuden tre veckor innan Riksmötet börjar.

Det är mycket viktigt att ombuden tittar igenom informationen som skickas ut så att de är förberedda på vad mötet ska handla om.

Det kan vara svårt att ta till sig informationen på plats på Riksmötet, eftersom det då är dags att diskutera och rösta om frågorna. Du får tips på hur du förbereder dig längre ner på den här sidan.

pil1

 

Hur blir jag ombud?

På Riksmötet deltar 101 medlemmar som ombud. Ombuden har röstats fram av föreningarna i Sverok. För att bli ombud, ska du eller någon annan person föreslå dig som ombud. Det gör ni i val.sverok.se.

Att föreslå någon kallas för att nominera någon. Det går att nominera personer till ombud mellan 24 juli och 2 september. Sedan röstar föreningarna på de medlemmar som föreningarna tycker ska bli ombud på Riksmötet. Föreningarna röstar i val.sverok.se mellan 21 augusti och 2 september.

De 101 medlemmar som blir valda till ombud får information om det under veckan efter valet.

 

Hur går röstningen till?

Alla föreningar i Sverok får ett lösenord till val.sverok.se där röstningen på ombud hålls. Systemet för röstningen är byggt för att jämna ut möjligheten för små och stora föreningar att påverka.

 

IMG_3889

 

Var får jag mer information om ombuden, valet och Riksmötet?

Om du har fler frågor eller funderingar om Riksmötet eller ombudsvalet, går det bra att kontakta Sveroks kansli. Sveroks kansli kan du ringa till på telefonnummer 010-551 90 00, eller maila till på mailadress info@sverok.se. Du kan också läsa mer om hur ombudsvalet går till på vår wiki-sida.

 

Förbered dig som ombud

All information om Riksmötet skickas ut till ombuden tre veckor innan Riksmötet börjar. Informationen som skickas ut till ombuden kallas för möteshandlingar eller handlingar.

Det är mycket viktigt att ombuden tittar igenom handlingarna så att ombuden är förberedda på vad mötet ska handla om. Det kan vara svårt att hänga med i mötet om du inte har tittat igenom handlingarna i förväg. Väl på plats på Riksmötet är det ju dags att diskutera och rösta om frågorna.

Räkna med att ägna åtminstone 5-10 timmar åt förberedelser inför mötet!

Informationen som skickas ut till ombuden innehåller:

 • Hur du reser till Riksmötet
 • Hur du hittar till Riksmötet
 • Vilka tider som gäller på Riksmötet
 • Vem du kontaktar med frågor om Riksmötet
 • Vilka saker som kommer tas upp på Riksmötet

Du kan förbereda dig på olika sätt:

 • Läs eller lyssna igenom möteshandlingarna.
 • Titta på filmen om hur möteshandlingarna fungerar.
 • Diskutera förslagen i möteshandlingarna på forumet. Forumet öppnar när kallelsen skickas ut 24 juli.
 • Registrera dig på VoteIT, där en del av Riksmötet håller till.
 • Prata med din förening om vad ni tycker om de olika förslagen som beskrivs i handlingarna.
 • Delta på förträffar som hålls på olika platser i landet. Förträffarna är tillfällen att fråga om saker inför mötet eller diskutera förslagen som beskrivs i handlingarna.
 • Titta på Sveroks uppesittarkväll inför årsmötet. Där diskuteras förslagen som beskrivs i handlingarna. Länk kommer att finnas på hemsidan.