Det är ganska enkelt att ordna kläder till ett lajv, kraven är i många fall inte så hårda till en början och det finns gott om lajvare som gärna hjälper en nybörjare. För en medeltida dräkt är en tunika en bra bas.Den kan man lätt sy av bomull eller linne och är relativt enkel även för den som aldrig sytt ett plagg innan.

Det man ska tänka på är att göra den av ett tyg som inte har klara färger utan använda sig av naturfärger som brunt, grått, roströd, mörkblått eller svart. Till det kan man använda ett par enkla mörka mysbyxor eller andra byxor som inte ser alldeles för moderna ut. Vill man ha en klänning så kan man göra den av samma mönster som tunikan, men längre nedtill.

Med ett bälte av brunt eller svart läder till detta har du de enklaste kläderna klara. Ett bälte kan man hitta billigt på en secondhandbutik eller på en loppis. Det som också är bra och snyggt att ha är en struthätta. Det är ett mycket bra och praktiskt plagg, det värmer och skyddar även till viss del mot mygg. En mantel är också mycket bra att ha men inte något som är nödvändigt. Det är dock praktiskt att kunna sitta på eller svepa omkring sig om man fryser och den är ett bra regnskydd. Tyg till en mantel bör vara av ylle, det värmer bäst och är även varmt om det skulle bli blött. Undvik syntetmaterial.

När man upptäcker hur spännande och roligt det är att lajva finns det många saker man kan fortsätta sy och pyssla med. Det är vanligt att lajvare syr helt otroliga dräkter, så tidsenliga som möjligt om miljön är medeltida. Ylle- och linnetyg, ibland med handgjorda broderier och fina detaljer.

Utrustning

De kläder du nu har färdiga har inga fickor så vart ska du då ha dina pengar, skatter och personliga saker? Jo, i en liten väska eller påse som du hänger i bältet. Dessa kan man mycket enkelt göra av skinn eller läder. En gammal skinnjacka från en secondhand-butik eller om man har någon gammal hemma funkar utmärkt att klippa sönder och göra små praktiska påsar av. Även grovt tyg går bra att sy en enkel bältespåse av.

En enkel säck att lägga sina tillhörigheter i kan också vara bra att ha. En som är utmärkt att använda är militärens grå persedelpåsar (modell sjömanssäck) som brukar finnas på Ö&B eller militära överskott. De är gjorda av starkt bomullstyg och har en enkel snörning.Mönster finns bland länkarna för den som vill sy en egen.

Andra bra saker att skaffa till sin lajvroll är en träsked att äta med, en kniv för att kunna tälja saker med och självklart en bägare att dricka ur. Den får gärna vara av tenn, trä eller keramik.

Vapen

Svärd och andra vapen är någonting som intresserar många lajvare, även om många andra föredrar att lajva utan vapen. Lajvvapen är mjuka och ofta gjorda av latex och skumgummi, vilket gör att man kan slåss med dem utan att skadas. För att förstå hur man får lov att använda ett latexvapen är det bra om man vet lite om dess uppbyggnad. Grunden till ett latexvapen är den glasfiberstomme som finns i vapnet och som ger stadga. I ändarna har man säkerhetstoppar som hindrar stommen från att gräva sig ut genom den omliggande skumgummin och latexen som ligger ytterst.

Latex är ett flytande material som man blandar med färg och penslar på vapnet, och när det torkat får vapnet en mjuk gummihinna. Inför ett lajv genomförs alltid en vapenkontroll för att se till så att inga vapen är trasiga, för hårda eller av annan anledning olämpliga. För att ytterligare minska risken för skador under lajvstrider finns det regler för hur man får slåss.

Du får inte hugga mot din motståndares skrev, huvud eller bröstparti på kvinnor. Man får heller inte stöta med vapnets spets mot sin motståndare, eftersom det kan få stommen att tränga igenom säkerhets-topparna och skumgummit. Ett latexvapen kan man ganska enkelt tillverka själv hemma eller köpa färdigt från en butik som säljer lajvsaker.

Lägerliv

När man är ute på lajv så bor man oftast i tält eller i en stuga som kanske gjorts om till värdshus. Man sover på till exempel ett renskinn och har endast ett par filtar och manteln att värma sig med, men det brukar gå bra På många lajv är det helt okej att gömma en sovsäck under filtarna, lite fusk går bra så länge det inte syns. Mat bär man oftast med sig själv och lagar över öppen eld. Sen sitter man runt den varma elden och äter tillsammans. På en del lajv finns det ett värdshus där man kan köpa mat, eller kanske få äta lite i utbyte mot att diska eller hugga ved.