Du kan hitta och komma i kontakt med Sverokföreningar som spelar paintball på spelkartan.se.

I paintball använder man en markör, ett slags gevär, som med hjälp av kolsyra eller luft skjuter iväg en färgfylld boll. För att spela krävs skyddsutrustning i form av en heltäckande mask. En paintballmarkör räknas som ett luftvapen, men kräver ingen licens. Det finns bra Säkerhetsregler och statistiskt sker det fler skador per person inom bangolf än inom paintball.

Hur spelar man?

Vanligtvis skall lagen ta sig från sin startposition till motståndarlagets, för att där hämta en flagga, vilken sedan skall tas till lagets egen startposition. Spelarna skjuter färgbollar mot det andra laget för att försöka markera dem. En markerad (träffad) spelare måste gå av banan och vänta på nästa spel.

Paintball är en utpräglad lagsport, där samarbete, kommunikation och taktik i långa loppet vinner över individuell skicklighet.

Utrustning

Förutom färgbollar krävs det två saker för att spela: En särskild mask avsedd för paintball som täcker ögon och ansikte och en paintballmarkör.Den vanligaste varianten av markör drivs av komprimerad luft från en flaska som sitter på markören. Teknikutvecklingen har gått från en luftpistolliknande konstruktion till en mer specialiserad med mikroprocessorer som styr funktionen. Magasinet rymmer i storleksordningen 200 bollar och spelarna har bälten med mer bollar för att kunna fylla på under spelets gång. Det är inte ovanligt att en tävlingsspelare gör av med 1 500 bollar eller mer på en tiominuters match.Bollarna har ett skal av gelatin och är fyllda med vattenlöslig färg som innehåller samma pigment som t.ex. smågodis. De bryts ner på naturlig väg inom ett par veckor och lämnar inga spår.Masken skyddar främst ögonen med hjälp av ett klarglas av plast. Den täcker även resten av ansiktet, pannan och öronen där det annars kan svida rejält att få en markering. Övriga skydd finns, men används sparsamt då de flesta spelare besväras mer av skydden i sig än av att träffas av en boll

Banan

I paintballens gryning var skogsbanan. Ett lämpligt rektangulärt skogsparti med en långsida av 150-200 meter stod skådeplats för många olika typer av spel. Den var inte bara lämplig för vanligt flaggspel utan även för scenario och ”big games”.

I mitten av 90-talet dyker speedball-banan upp. Den är mindre, mer öppen och baserad på uppbyggda hinder. Sen några år tillbaka dominerar den uppblåsbara banan tävlingspaintballen. Alla tre formerna existerar parallellt.

 

Intresserad av att starta en förening? Gå i så fall hit för mer information eller gå direkt till starta.sverok.se för att göra en ansökan.