Du kan hitta och komma i kontakt med Sverokföreningar som spelar rollspel på spelkartan.se.

Det enda som egentligen behövs för att börja spela är två personer med en gnutta fantasi. Ofta är man någonstans mellan 3 och 6 personer. En person tar på sig ansvaret som spelledare, resten är spelare. Tillsammans skapar spelarna och spelledaren en berättelse.

Spelaren

Spelarens uppgift är att under spelet ta på sig en roll och spela den så trovärdigt som möjligt. En sådan roll kallas ofta rollperson och det är nästan alltid rollpersonerna som är berättelsens huvudpersoner. Rollpersonerna skapas i förväg. En rollperson ges personliga drag, en bakgrund, värderingar, drömmar, livsmål, färdigheter, styrkor, svagheter och mycket annat. Ofta används ett rollformulär där spelaren antecknar relevanta fakta om sin rollperson.

Spelledaren

En spelledare måste vara beredd att fylla en mängd funktioner under spelet. Det är oftast spelledaren som har klurat ut förutsättningarna för berättelsen, vilka miljöer spelarna kommer att röra sig genom och vilka andra personer de kommer att möta på vägen. Det är spelledaren som presenterar miljön för spelarna och det är hon som spelar alla andra roller som dyker upp i berättelsen.

Regelsystem eller friform

Precis som det finns genrer finns det även olika sorters inriktningar på hur man spelar. En stor majoritet av alla rollspel är baserade på mer eller mindre strikta system. Friform har blivit ett samlingsnamn både för spel i miljöer som saknar egna spel och för mer experimentella sätt att spela. Det kan gälla allt från att låta berättelsen styra och avskaffa alla slumpmoment i form av tärningsslag till att helt avskaffa spelledaren och låta spelarna tillsammans ta över hennes uppgifter.

 

Intresserad av att starta en förening? Gå i så fall hit för mer information eller gå direkt till starta.sverok.se för att göra en ansökan.